Geschiedenis van de Arabische taal

Les 1: 

Een fout die je zoektocht naar de Arabische taal vereenvoudigt

 

De Arabische taal onderscheidt zich op allerlei vlakken van andere talen. In de komende hoofdstukjes lees je hoe deze taal zich heeft ontwikkeld en hoe het uiteindelijk de moedertaal der talen werd!

Lees verder...

Les 2:

Jouw stem maakt het verschil

 

Heb jij je ooit afgevraagd hoe het zou zijn als iedereen dezelfde stem zou hebben? Heb je überhaupt stil gestaan bij het feit dat we allemaal verschillende stemmen hebben?

Lees verder...

Les 3:

𝟯. 𝗗𝗲 𝘁𝗮𝗮𝗹 𝘃𝗮𝗻 𝗤𝗼𝗲𝗿𝗮𝘆𝘀𝗵

 

Van oudsher waren de Arabieren verdeeld over stammen. Vóór de komst van de Profeet en dus ook vóór de Openbaring van de Quraan, spraken de Arabieren verschillende dialecten. Van al die dialecten, koos Allah het dialect van Qoeraysh als de taal van de Quraan.

Lees verder...

Les 4:

𝟰. 𝗗𝗲 𝗤𝘂𝗿𝗮𝗮𝗻; 𝗱𝗲 𝘁𝗼𝗻𝗴 𝗱𝗲𝗿 𝗼𝗻𝗲𝗶𝗻𝗱𝗶𝗴𝗵𝗲𝗶𝗱

 

Het Arabische woord voor ‘taal’ is ‘loegha’ (لُغَة). Wist je dat dit woord geen enkele keer voorkomt in de Quraan? Hoe zit dit exact?

Het woord ‘loegha’ is afgeleid van het woord ‘laghaa’ en ‘laghw’ wat ‘nutteloos gepraat’ betekent.

Lees verder...

Les 5:

𝟱. 𝗗𝗲 𝗤𝘂𝗿𝗮𝗮𝗻 𝗶𝘀 𝗴éé𝗻 𝗽𝗼ë𝘇𝗶𝗲

 

Zoals je wellicht weet, werd onze geliefde Profeet voor allerlei figuren uitgemaakt. De ene keer werd hij een magiër genoemd, de andere keer zou hij een gestoorde zijn. Ook werd hij uitgemaakt voor een leugenaar en soms werd gezegd dat hij een dichter was.

Lees verder...

Les 6:

𝟲. 𝗟𝗶𝗲𝗱𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗕𝗼𝗲𝗸

 

Waar anderen op de vlucht sloegen voor de Quraan en anderen waarschuwden voor “dit vreselijke boek”, was het de Quraan die de gelovigen opriep tot eensgezindheid met andere gemeenschappen. Neem bijvoorbeeld “de lieden van het Boek”; de Profeet ...

Lees verder...

Les 7:

𝟳. 𝗪𝗼𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻𝘀𝗰𝗵𝗮𝘁 𝘃𝗮𝗻 𝗔𝗱𝗮𝗺

Als we de Quraan openslaan en de eerste verzen doorbladeren dan komen we al snel het eerste verhaal tegen in soerat el-Baqara en wel in vers 30.

 

Waar de bijbel begint met het scheppingsverhaal (Genesis 1:1), begint de Quraan met een verhaal waar we

Lees verder...

Les 8:

𝟴. 𝗗𝗲 𝗸𝗿𝗮𝗰𝗵𝘁 𝘃𝗮𝗻 𝗹𝗲𝘇𝗲𝗻

 

De Profeet Mohamed groeide op in een omgeving waar het allemaal draaide om status en macht. Er heerste veel verderf. Het was een periode van afgoderij, drankproblemen, slavernij, zedenloosheid, corruptie, misdadigheid, kwaad, ongelijkheid tussen man en vrouw

Lees verder...

Les 9:

9. De pen

 

In de afgelopen lessen hebben we de Quraan opengeslagen. We hebben gezien wat het eerste verhaal is in de Quraan. Dit verhaal draaide onder andere om het vergroten van de woordenschat.

We hebben ook gezien welke Quraan-verzen het...

Lees verder...

Les 10:

10. De losse letters

 

We zijn inmiddels aangekomen bij de laatste les van deze 10-delige introductie van Diftarie. Als opvolging van de afgelopen lessen, sluiten we af met de zogeheten “hoeroef el-moeqatta’a”, oftewel de “losse letters” in de Quraan.

Lees verder...