De pen

In de afgelopen lessen hebben we de Quraan opengeslagen. We hebben gezien wat het eerste verhaal is in de Quraan. Dit verhaal draaide onder andere om het vergroten van de woordenschat.

We hebben ook gezien welke Quraan-verzen het eerst zijn geopenbaard. Deze verzen draaien onder andere om het opdoen van kennis en het lezen van boeken.

 

In deze les werpen we een blik op het tweede hoofdstuk dat geopenbaard is. Het betreft het hoofdstuk “el-Qalam”, oftewel “De pen”:

﴾Noen. Bij de pen en wat zij schrijven﴿ el-Qalam:1

﴾ نٓۚ وَٱلۡقَلَمِ وَمَا يَسۡطُرُونَ﴿

 

Na het vergroten van de woordenschat en het opdoen van kennis, wordt de Profeet in het vroegste stadium geattendeerd op de essentie van de pen…

 

Dat is best bijzonder, toch? Wat schuilt hier achter? Wat wil de Quraan ons meegeven?

 

Het is goed om te onderstrepen dat de pre-islamitische Arabische samenleving, in tegenstelling tot de lieden van het Boek, twee essentiële zaken naliet, te weten het lezen en het schrijven.

Waar andere volkeren veel manuscripten schreven, waren de Arabieren hier ver van verwijderd. Het is vrijwel onmogelijk om een prominente gemeenschap te creëren zonder kennis op te doen en deze te delen met anderen.


En dit is exact wat de Quraan ons meegeeft! Van ons wordt verwacht dat we vier fasen doorlopen als het om kennis gaat:

1. De eerste fase houdt in dat we actief kennis opdoen door te gaan lezen. Het beluisteren van Youtube-fragmentjes is soms wel leerzaam en nuttig maar daar zal je niet het verschil mee maken; dit wordt dan ook gezien als het passief opdoen van kennis.

Het allereerste vers dat geopenbaard is van de Quraan refereert naar het actief opdoen van kennis:

﴾Lees in de Naam van jouw Heer﴿ el-'Alaq:1

﴾ ٱقۡرَأۡ بِٱسۡمِ رَبِّكَ﴿

 

2. De tweede fase legt de focus op het vastleggen van deze (nieuwe) kennis die van nut kan zijn voor anderen.

Kennis opdoen en het gebruik van schrijfwaar zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Vergeet dus geen aantekeningen te maken tijdens de lessen en de colleges die je volgt.

Hier refereert het tweede hoofdstuk dat geopenbaard is van de Quraan naar:

﴾Noen. Bij de pen en wat zij schrijven﴿ el-Qalam:1

﴾ نٓۚ وَٱلۡقَلَمِ وَمَا يَسۡطُرُونَ﴿


3. De derde fase houdt in dat we de kennis zelf in praktijk moeten brengen alvorens deze te verkondigen; anders ben je geen goed voorbeeld voor anderen.

Hier refereert het derde hoofdstuk dat geopenbaard is van de Quraan naar:

﴾ 1. O jij (Mohamed), de gewikkelde (in gewaden), 2. Sta op in de nacht (om het gebed te verrichten), op een klein deel (van de nacht) na﴿ el-Moezamil:1-2

﴾ يَٰٓأَيُّهَا ٱلۡمُزَّمِّلُ 1 قُمِ ٱلَّيۡلَ إِلَّا قَلِيلٗا 2﴿

 

4. De vierde fase houdt in dat we de kennis dienen te verkondigen.

Hier refereert het vierde hoofdstuk dat geopenbaard is van de Quraan naar:

﴾1. O jij (Mohamed), de omwikkelde (in gewaden), 2. Sta op en waarschuw﴿ el-Moedathir:1-2

﴾ يَٰٓأَيُّهَا ٱلۡمُدَّثِّرُ 1 قُمۡ فَأَنذِرۡ 2﴿

 

Er lijkt dus een duidelijke samenhang te zijn tussen de soewar die in het eerste stadium van de islam geopenbaard zijn; en in het bijzonder het appel om te gaan lezen en het gebruik van de pen.


Helaas gaan velen hier de mist in. Veel jongeren gaan er automatisch van uit dat er niets van hun verwacht wordt en dat ze geen kennis op hoeven te doen omdat ze moslimouders hebben en islamitisch opgevoed zijn. Uiteraard is het een gunst dat velen van ons als kind zijnde de islam “geërfd” hebben van hun ouders maar daar mag het absoluut niet bij blijven. Je moet zelf kennis opdoen van basale zaken en zaken waar jij veel mee te maken hebt. Stel je wilt een zaakje openen, dan is het toch meer dan logisch dat je op zijn minst basale kennis opdoet van wat de islam voorschrijft inzake het drijven van handel?

 

Kortom; de Quraan verschaft ons heel subtiel tips op welke wijze we kennis op moeten doen en hoe hiermee om te gaan. Bij het opdoen van kennis, neemt de pen een onmisbare plek in. 

In tegenstelling tot digitale devices leidt het gebruik van de pen (of potlood) tot vele nuttige voordelen. 

Iets wat je met de hand opschrijft, blijft bijvoorbeeld beter opgeslagen in je geheugen.

Ook wakkert de pen iemands creativiteit aan. Een whiteboard is niet meer weg te denken in een professioneel bedrijf.  En veel "innovatieve" bedrijven vervangen zelfs hun smartscreens door doodsimpele whiteboards omdat dit gewoon veel beter werkt.

 

Kortom; houd de komende periode een pen bij de hand want zonder écht op papier te schrijven, zal er niet veel blijven hangen van de lessen 😊

 

In het volgende bericht sluiten we deze 10-delige introductie van de Arabische taal met een onderwerp dat voortreffelijk aansluit op het Arabische alfabet.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.