Het schaap
De Profeet Ibrahim zag in zijn droom dat hij zijn zoon offerde. Omdat Ibrahim en zijn zoon de droom naar waarheid ten uitvoer hebben gebracht, beloonde Allah ﷻ deze zoon met een grandioos offer in zijn plaats.
Geleerden verschillen trouwens van mening over welke zoon het betreft: Ishaaq óf Ismaa'iel. Een groep geleerden, waaronder de grote moefassir e-Tabari, is van mening dat hier verwezen wordt naar Ishaaq. Het meerendeel van de geleerden is echter van mening dat niet Ishaaq maar Ismaa'iel een rol had in deze gebeurtenis. Ibn 'Aashoer heeft 10 bewijzen en weerleggingen uiteengezet in zijn tafsier waaruit blijkt dat niet Ishaaq maar Ismaa'iel beloond werd met een offer.
Het offerdier dat we ná de dag van 'Arafa slachten, wordt [oed-hiyya] (أُضْحِيَة) of [id-hiyya] (إضْحِيَة) genoemd. Dit woord is, in tegenstelling tot velen denken, niet afgeleid van het woord [tad-hiyya] (تَضْحِيَة), wat 'opofferen' betekent. Het woord [oed-hiyya] is echter afgeleid van het woord [doehaa] (ضُّحَىٰ) wat 'het ochtendgloren' betekent; het tijdstip waarop dit offerdier geslacht dient te worden. Het zou geen offerdier genoemd mogen worden als het schaap eerder dan het ochtendgloren geslacht wordt.
Wat maakt dit offer - veelal een schaap – ‘grandioos’?
Qoertoebi legt uit dat hiermee niet de omvang wordt bedoeld. Het offer wordt omschreven als iets groots omdat Allah ﷻ dit offer heeft aanvaard. We dienen te beseffen dat het niet om vlees draait bij een offer:
﴾Het is niet hun vlees of hun bloed dat Allah bereikt, maar het is jullie godsvrucht dat Hem bereikt... ﴿ el-Hadj:37
﴾لَن يَنَالَ اللَّهَ لُحُومُهَا وَلَا دِمَاؤُهَا وَلَٰكِن يَنَالُهُ التَّقْوَىٰ مِنكُمْ﴿
Verder herinnert het offerdier ons aan de geloofsgetuigenis die tweeledig is:
- Getuigenis dat niemand naast Allah ﷻ het recht heeft om aanbeden te worden
- Getuigenis dat Mohamed ﷺ de laatste Profeet is.
Door het schaap uit naam van Allah ﷻ te slachten, heb je de eerste deel van de getuigenis waargemaakt. Door niet een willekeurig schaap te slachten maar rekening houdt met wat de Profeet ﷺ heeft voorgeschreven, is de tweede deel van de getuigenis in praktijk gebracht.
Verder wordt hier het werkwoord [fadaa] (فَدَى / فَدَيْنَا) gebruikt dat 'bevrijden' betekent:
﴾En Wij bevrijdden hem met een grandioos offer(dier) ﴿ e-Saafaat:107
﴾وَفَدَيْنَاهُ بِذِبْحٍ عَظِيمٍ﴿
Allah ﷻ heeft de zoon van Ibrahim als het ware bevrijd.
Waar is hij van bevrijd?
Geleerden leggen uit dat door het brengen van het offer, de zoon bevrijd wordt van de duivel.
Dit is vergelijkbaar met de zogenaamde ['aqieqa] (عَقِيقَة) waarbij een schaap als offer geslacht wordt bij de geboorte van een kind. Door een schaap te slachten, bevrijd je je kind van de duivel. De Profeet ﷺ zegt namelijk:
'De borg van het kind is de 'aqieqa' (Aboe Daoud; Albaanie: authentiek)
'كل غلام مرتهن بعقيقته'
Geleerden leggen uit dat een pasgeborene een 'gevangene' van de duivel is én blijft tótdat de ['aqieqa] plaatsvindt die als borgsom ingezet wordt. Bescherming tegen de duivel zit hem dus in het offer dat gebracht wordt. Geleerden leggen daarom uit dat het te allen tijde belangrijk is dit offer te brengen bij de geboorte van een kind; al zou dat 20 jaar na de geboorte van het kind moeten gebeuren. Deze 'bevrijding' zou namelijk ook met terugwerkende kracht gelden.
Reactie plaatsen
Reacties