De wolf
De Profeet Ja'qoeb is getrouwd geweest met twee vrouwen; van de ene vrouw had hij 10 zoons en van de andere vrouw 2 andere zoons genaamd Joesoef en Benjamin. De 10 zoons hebben zich altijd afstandig opgesteld jegens de veel jongere Joesoef. Ze hadden het gevoel dat hun vader meer aandacht schonk aan Joesoef.
Derhalve vertrouwde de Profeet Ja'qoeb de jonge en kwetsbare Joesoef niet toe aan zijn andere zoons. Zelfs het buitenspelen met zijn broers zat er niet in. Hij was bang "dat een wolf hem zou verslinden":
﴾Hij (Ja'qoeb) zei: “Waarlijk, het doet mij verdriet dat jullie hem (Joesoef) meenemen. En ik vrees dat de wolf hem zal verslinden, terwijl jullie niet op hem letten.” ﴿ Joesoef:13
﴾قَالَ إِنِّي لَيَحْزُنُنِي أَن تَذْهَبُوا بِهِ وَأَخَافُ أَن يَأْكُلَهُ الذِّئْبُ وَأَنتُمْ عَنْهُ غَافِلُونَ﴿
Waar kwam deze angst vandaan? Waarom benoemt hij specifiek de wolf als mogelijke dreiging?
Sommige geleerden stellen dat Ja'qoeb een droom zag waarin Joesoef omsingeld werd door 10 wolven.
Deze 10 wolven zouden de 10 broers kunnen zijn die Joesoef wat wilden aandoen.
Deze bewering is echter niet gebaseerd op een authentieke overlevering maar wordt genoemd in diverse tafsier boeken.
Andere geleerden zijn van mening dat in dat gebied veel wolven voorkwamen. Bescherming tegen de aanwezigheid van wolven was daar vanzelfsprekend.
Het is dus logisch dat Ja'qoeb vreesde voor een aanval van een wolf.
Ja'qoeb was bekend met de aanvaltechniek van een wolf. Een wolf grijpt slechts het schaap dat zich heeft afgezonderd van de kudde. Ja'qoeb wist dat zijn zoons niet (goed) zouden letten op Joesoef waardoor de kleine Joesoef een potentieel makkelijke prooi zou zijn voor een wolf. Hij zegt hierover:
﴾...terwijl jullie niet op hem letten﴿ Joesoef:13
﴾وَأَنتُمْ عَنْهُ غَافِلُونَ﴿
De woorden van Ja'qoeb komen in feite overeen met waar onze Profeet ﷺ mee is gekomen:
'...Vorm een groep, een wolf grijpt namelijk het schaap dat zich heeft afgezonderd (van de kudde)' (Aboe Daoud, Albaani: hasan)
'عليكم بالجماعة فإن الذئب لا يأكل من الغنم إلا القاصية'
Ons geloof is een sociaal geloof. Er hoort geen ruimte te zijn voor eenzaamheid. De duivel handelt namelijk net een wolf; hij focust zich op een afgezonderd of eenzaam persoon.
Een wolf is één van de meest geduldige dieren als het om honger gaat. Hij wacht geduldig af tot hij zijn kans krijgt om een goede prooi te grijpen. Zo wacht de duivel ook geduldig af en gebruikt hij verschillende middelen en wegen om iemand te misleiden.
[Di'b] (ذِئب), het Arabische woord voor 'wolf', zou afgeleid zijn van het werkwoord [da'aba] (ذأَّبَ). Dit werkwoord wordt wel eens gebruikt in combinatie met de wind om aan te geven dat het van alle kanten waait: (تذأَّب الريحُ). Zo duikt een roedel, een groep wolven, ook van alle kanten op; vooral als ze een grote prooi op het oog hebben.
Op aandringen van de zoons, heeft Ja'qoeb zijn zoon Joesoef toch meegestuurd. Hoe liep dit af? Allah ﷻ zegt hierover:
﴾16. En zij kwamen in de avond huilend naar hun vader, 17. Zij zeiden: “O onze vader, voorwaar, wij gingen ervandoor om met elkaar een wedloop te houden en wij lieten Joesoef achter bij onze spullen en de wolf heeft hem verslonden. Maar u zult ons niet geloven, zelfs niet als wij waarachtig zijn.’’ ﴿ Joesoef:16-17
وَجَاءُوا أَبَاهُمْ عِشَاءً يَبْكُونَ (16) قَالُوا يَا أَبَانَا إِنَّا ذَهَبْنَا نَسْتَبِقُ وَتَرَكْنَا﴿
﴾يُوسُفَ عِندَ مَتَاعِنَا فَأَكَلَهُ الذِّئْبُ ۖ وَمَا أَنتَ بِمُؤْمِنٍ لَّنَا وَلَوْ كُنَّا صَادِقِينَ 17
Een leugen is te herkennen aan iemands gezichtsuitdrukking en ogen. De broers probeerden hun leugen te verbergen door in de avond terug te keren; hun gezicht is dan minder goed zichtbaar voor hun vader. Verder probeerden ze huilend het leugen in hun ogen te verbergen.
Ja'qoeb besefte echter dat de wolf hier ten onrechte is beschuldigd van een moord. Hij accepteerde dat hij samen met Joesoef een verdrietig leven zou leiden.
Er wordt gezegd dat de naam [Joesoef] (يوسف) afgeleid is van de woorden:
- [asaf] (أسف) wat 'verdriet' betekent,
- [asief] (أسيف) wat 'slaaf' betekent.
Joesoef heeft beide betekenissen in zijn jeugd meegemaakt...
Reactie plaatsen
Reacties