De mot


Motten zijn familie van de vlinder.

Het volgende vers beschrijft de situatie waar we ons zullen bevinden op de Dag van de Waarheid; we zullen als verstrooide motten onze graven verlaten!

﴾Een Dag waarop de mensen als motten verstrooid zullen zijn﴿  el-Qaari'a:4

يَوْمَ يَكُونُ النَّاسُ كَالْفَرَاشِ الْمَبْثُوثِ‎﴿

 

Een Quraanische gelijkenis wordt gesteld zodat we ons hierin verdiepen. We horen ons af te vragen waarom Allah ons op de Dag der Verrijzenis heeft vergeleken met motten of vlinders. Waarom vergelijkt Hij ons niet met mieren bijvoorbeeld? Welk gedrag zullen we vertonen dat ons zal doen lijken op een mot?


Het Arabische woord voor 'mot/vlinder' is [faraash] (فَراش). Deze naam heeft de mot te danken aan de wijze waarop hij zich voortbeweegt, wat in het Arabisch [tafaroesh] (تَفَرُّش) genoemd wordt.

Hiermee wordt bedoeld dat de vlinder zijn vleugels uitstrekt en wappert en zich verspreid in de omgeving voortbeweegt. Een vlindertje dat nauwelijks iets weegt, wappert in de lucht alsof het een stofdeel is. Deze manier van bewegen wordt in het Arabisch [tafaroesh] (تَفَرُّشَ) of [farrasha] (فَرَّشَ) genoemd.

 

Vliegende insecten zijn in staat doelgericht te vliegen. Motten wapperen maar in de lucht en elke mot kiest zijn eigen kant.

 

Volgens el-Zadjaadj zou de mens op de Dag der Verrijzenis ook op deze manier bewegen. Dit duidt op wanhoop en angst. We herrijzen uit onze graven en hebben geen idee welke kant we op moeten. Uit wanhoop zullen we ons ongecoördineerd voortbewegen, alsof we motten zijn!

 

Verder heeft Allah in dit vers een kenmerk toegekend aan deze motten: ‘verstrooid’:

﴾Een Dag waarop de mensen als motten verstrooid zullen zijn﴿  el-Qaari'a:4

يَوْمَ يَكُونُ النَّاسُ كَالْفَرَاشِ الْمَبْثُوثِ‎﴿

 

Iets wat verstrooid is, gaat uit elkaar en zo zullen de mensen zijn op die vreselijke Dag...


Met dit insect wil ik het eerste deel van deze reeks afsluiten, namelijk het deel van de vliegende dieren en insecten. Wetende dat vogels in verschillende verzen nog benoemd worden. Omdat er geen specifieke vogels genoemd worden naast de hop en de kwartel heb ik deze verzen niet meegenomen in deze reeks.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.