De mier


Allah heeft een soera vernoemd naar een klein maar zeer nuttig insect. Het is een insect waar velen last van kunnen hebben in de warme maanden. Echter is het ons verboden om dit insect te doden. Een Profeet is zelfs door Allah berispt vanwege dit insect! Ja, het is zoals ik het hier heb beschreven. Het bewijs? De Profeet heeft gezegd:

"Een mier had één van de voorgaande Profeten gebeten en in zijn woede gaf hij de opdracht om de hele mierennest in brand te steken. Toen openbaarde Allah aan hem: “Omdat een mier jou heeft gestoken, heb jij een hele gemeenschap vernietigd die Mij verheerlijkte?!”." (Boechari)

‎"قَرَصَتْ نَمْلَةٌ نَبِيًّا مِنَ الأَنْبِيَاءِ ، فَأَمَرَ بِقَرْيَةِ النَّمْلِ فَأُحْرِقَتْ ، فَأَوْحَى اللَّهُ إِلَيْهِ أَنْ قَرَصَتْكَ نَمْلَةٌ أَحْرَقْتَ أُمَّةً مِنَ الأُمَمِ تُسَبِّحُ"


Dit zou je niet verrassen als je beseft dat een mier gebeden verricht voor een geleerde die anderen onderwijst. De Profeet zegt hierover:

"Allah , de engelen en de bewoners van de hemelen en de aarde, en zelfs de mier in haar hol, en ook de vis in de diepte van de zee, verrichten smeekbeden en vragen barmhartigheid voor degene die de mensen het goede onderwijst" (Tirmidi, Albaani: authentiek)

‎'إن الله وملائكته وأهل السماوات والأرضين حتى النملة في جحرها وحتى الحوت ليصلون على معلم الناس الخير'

 

Het Arabische woord voor 'mier' is [namla] (نَمْلَة). Deze naam is afgeleid van het woord [tanamoel] (تَنَمُّل) wat 'continue beweging' betekent. Een mier staat namelijk niet stil en is continu in beweging. [Tanamoel] (تَنَمُّل) wordt ook wel gebruikt om iets 'kleins' aan te duiden. De mier is in wezen ook erg klein.

 

De naam van deze soera is gekomen in de meervoudsvorm - 'de mieren' (النمل) - omdat de mier een koloniaal sociaal insect is. Ze leven in kolonies en kunnen alleen in groepsverband overleven.


Koning Soulayman, de zoon van koning Daoud, vrede zij met hen, heeft zijn leger laten stoppen om naar een mier te luisteren! Soulayman begreep namelijk de taal van de dieren:

﴾Zij (Soulayman en zijn leger) marcheerden totdat zij aankwamen bij de vallei van de mieren. Toen zei een mier: “O mieren, treed jullie woningen binnen, zodat Soulayman en zijn legers jullie niet zullen verpletteren, terwijl zij (dit) niet beseffen.” ﴿  e-Naml:18

حَتَّىٰ إِذَا أَتَوْا عَلَىٰ وَادِ النَّمْلِ قَالَتْ نَمْلَةٌ يَا أَيُّهَا النَّمْلُ ادْخُلُوا مَسَاكِنَكُمْ‎﴿

﴾لَا يَحْطِمَنَّكُمْ سُلَيْمَانُ وَجُنُودُهُ وَهُمْ لَا يَشْعُرُونَ

 

De mier kende Soulayman dus bij naam en besefte dat hij gelovig is en dus geen mier doodt tenzij dit onbewust zou plaatsvinden.

Soulayman glimlachte lachend om haar wijsheid:

﴾Hierna glimlachte hij (Soulayman) lachend om haar woorden en zei: “Mijn Heer, stel mij in staat om dankbaar te zijn voor Uw Gunst die U mij en mijn ouders heeft geschonken en om goede daden te verrichten die U welgevallig zijn. En laat mij door middel van Uw Genade behoren tot Uw rechtschapen dienaren.” ﴿  e-Naml:19

فَتَبَسَّمَ ضَاحِكًا مِّن قَوْلِهَا وَقَالَ رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ﴿

﴾وَعَلَىٰ وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَدْخِلْنِي بِرَحْمَتِكَ فِي عِبَادِكَ الصَّالِحِينَ


Waarom zijn hier twee werkwoorden gebruikt?

- glimlachen

- lachen

 

Was het niet voldoende om één van deze werkwoorden te gebruiken?

 

Geleerden leggen uit dat hier beide werkwoorden gebruikt zijn om aan te geven hoe Soulayman deze woorden ontving. Als alleen gesproken zou worden over de glimlach dan zou het geïnterpreteerd kunnen worden als een dictatorisch gemeen glimlachje dat gepaard kan gaan met wraak en onrecht.

 

Als daarentegen enkel het werkwoord 'lachen' gebruikt zou worden dan zou dit geïnterpreteerd kunnen worden als het spottend uitlachen van de mier.

Door beide werkwoorden te gebruiken wordt duidelijk dat Soulayman met genade en tevredenheid (glim)lachte en dankbaar was voor het begrip van de mier!


Wetenschappers hebben veel geschreven over de mier.

Zoals we erg veel leren van de wereld van de bij, kunnen we ook veel leren van de mier. Als een mier bijvoorbeeld een voedselbron heeft gevonden, wordt hulp ingeschakeld en voor je het weet zijn er tientallen mieren ter plekke. Een ideale samenwerking die we vandaag de dag missen.

De mier lijkt bovendien een expert te zijn op het gebied van tuinbouw. Een zaad die hij binnenhaalt wordt altijd in stukken gehakt. Wat zou hier de reden van kunnen zijn?

Dit is omdat de mier beseft dat de zaad tot bloei kan komen en zijn hol kan verwoesten. Door de zaad in stukken te hakken wordt dit groeiproces geremd. Slim hè?

 

Zo zijn er erg veel aspecten in het leven van de mier waar we van kunnen leren. Het is niet zo maar dat een soera in de Quraan vernoemd is naar dit insect. En het is ook geen toeval dat de mier vaak terug te vinden is in de overleveringen van de Profeet . De mier is niet weg te denken in ons dagelijks leven!

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.