De bij

In bovenstaand vers wordt de bij genoemd. De betreffende soera in de Quraan is zelfs vernoemd naar dit mooie insect; [e-Nahl] 'de bijen'.

Geleerden leggen uit dat hier de meervoudsvorm is gebruikt omdat de bij een groepsinsect is, altijd als gemeenschap door het leven gaat en alleen in groepsverband kan overleven.

 

Je zou zeggen dat een 'enkelvoudsvorm' en een 'meervoudsvorm' eenvoudig uit elkaar gehaald kunnen worden, maar het helaas betreurenswaardig om te zien dat zulke basale details ontbreken in vrijwel alle Nederlandstalige interpretaties van de Quraan. Je zou verwachten dat degenen die de betekenissen van de Quraan vertalen naar een andere taal, hier extra op zouden moeten letten. Pak een willekeurige "Nederlandse Quraan" en je ziet dat zulke pijnlijke fouten vaker voorkomen op diverse plekken in het boek. 


Het eerste wat een bij doet nadat het verwekt wordt is het bouwen van een huis/nest; precies wat Allah haar heeft geïnspireerd:

﴾En uw Heer inspireerde de bij: "maak huizen in de bergen, in de bomen en in datgene wat zij bouwen﴿  e-Nahl:68

﴾وَأَوْحَىٰ رَبُّكَ إِلَى النَّحْلِ أَنِ اتَّخِذِي مِنَ الْجِبَالِ بُيُوتًا وَمِنَ الشَّجَرِ وَمِمَّا يَعْرِشُونَ﴿

 

Het wonderbaarlijke is dat de bijen zich exact houden aan de volgorde die Allah heeft benoemd:

  1. ﴾...in de bergen... ﴿
  2. ﴾...in de bomen... ﴿
  3. ﴾...en in datgene wat zij bouwen﴿

 

Het grotendeel van de bijen vertoeft in bergen en een kleiner aantal verblijft in bomen en nog een kleiner aantal verblijft in huizen.


Het bijzondere aan de bij is dat ze niet afwijken van wat Allah haar heeft opgedragen:

﴾...en volg de wegen die jullie Heer gemakkelijk heeft gemaakt"...﴿  e-Nahl:69

﴾فَاسْلُكِي سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلًا﴿

 

Het gedrag en de voortbeweging van een bij wijkt af van andere insecten. Een bij is opgedragen om specifieke wegen te volgen met als doel het produceren van honing. Na zelfs vele kilometers afgelegd te hebben, vindt de bij haar weg terug. Het komt niet voor dat een bij haar eigen weg neemt zoals dit terug te zien is bij een vlieg, wesp, vlinder en mug bijvoorbeeld. De bij heeft een doel dat zij moet waarmaken en is daarom niet agressief in tegenstelling tot een wesp die wel agressief kan zijn.

 

De bij heeft zoals aangegeven één doel; het produceren van honing die als genezing dient voor de mens:

﴾...Uit hun buiken komt een drank met verschillende kleuren, waarin genezing is voor de mensen... ﴿  e-Nahl:69

﴾ يَخْرُجُ مِن بُطُونِهَا شَرَابٌ مُّخْتَلِف أَلْوَانُهُ فِيهِ شِفَاءٌ لِّلنَّاس﴿

 

De bij heeft haar naam dan ook te danken aan deze vrijgevigheid. Het woord [nahl] (نَحْل) is afgeleid van het werkwoord [nahala] (نَحَلَ) wat 'schenken' betekent. Een bij is werkelijk een gulle schenker!

 

We kunnen op allerlei vlakken erg veel leren van deze bij waar veel over geschreven is. Ik wil een ieder adviseren om te lezen over dit klein wondertje; het insect waar de Profeet een goede moslim mee heeft vergeleken...

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.