De kasra
In de vorige les hebben we kennis gemaakt met het “fatha”-teken. De “fatha” dient om de korte klinker “a” aan te geven.
In deze les gaan we het hebben over een ander klinkerteken, namelijk de “kasra”. De “kasra” wordt geschreven als een korte schuine streep, onder de te beklinkeren medeklinker: ِ
De “kasra” dient om de korte klinker “i” aan te geven, zoals in de Nederlandse woorden “dik” en “pil”. Het woord “kasra” is dan ook afgeleid van het woord “inkisaar”, wat “het doen zakken” betekent. Je laat namelijk je onderkaak zakken om de (korte) klinker “i” uit te spreken.
In het bekende gedicht “Het nuttige in de wetenschap van de Quraan intonatie” (المفيد في علم التجويد) van de geleerde Ahmed e-Tiebie (1504-1571, Damascus) wordt naar deze betekenis gerefereerd maar dan met het woord “ingifaad”, een synoniem van “inkisaar”:
وذُو انخفاضٍ بانخفاضٍ للفمِ *** يتمُّ والمفتوحُ بالفتحِ، افهمِ
Het is dus erg eenvoudig om de “kasra” toe te passen. Neem een willekeurige Arabische letter en zet een korte schuine streep eronder en je spreekt de letter uit met een “i”. Dus een “b” + een “kasra” spreek je uit als “bi”. Een “s” + een “kasra” spreek je uit als “si”. etc.
In de vorige les hebben we het “fatha”-teken toegepast bij het woord dat bestaat uit de letters: “M” (م), “L” (ل) en “K” (ك). In het Arabisch gaat het om het woord (ملك).
Laten we hier zowel de “kasra” als de “fatha” toepassen. Kun jij, aan de hand van voorgaande, een poging doen om het volgende woord uit te spreken: (مَلِك)?
Merk op dat een “fatha” is geplaatst op de eerste letter en dat onder de tweede letter een “kasra” is geplaatst.
We spreken het inderdaad uit als [ma-li-k]. De betekenis van het woord “malik” is “koning”. In de Quraan komt dit voor in het volgende vers:
﴾ Verheven is Allah, de Ware Koning. Er is geen god dan Hij, de Heer van de edele Troon ﴿ el-Moeminoen:116
﴾ فَتَعَٰلَى ٱللَّهُ ٱلۡمَلِكُ ٱلۡحَقُّۖ لَآ إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ رَبُّ ٱلۡعَرۡشِ ٱلۡكَرِيمِ ﴿
Kijk jij de komende lessen mee hoe de overige schrifttekens effect hebben op het woordje (ملك)?
Reactie plaatsen
Reacties